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Registros recuperados : 172 | |
61. | | ILKIU BORGES, F. de S.; SILVA, E. F. da; BOARI, A. de J.; RODRIGUES, S. T. Anatomia da raiz de Elaeis guineensis Jacq. (Arecaceae) afetada pela doença amarelecimento fatal. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 60.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 32.; ENCONTRO REGIONAL DE BOTÂNICOS - MG, BA , ES, 29., 2009, Feira de Santana. Botânica brasileira: futuro e compromissos. Feira de Santana: SBB: UEFS, 2009. Na autoria: ILKIU BORGES [i.e. ILKIU-BORGES]. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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63. | | BOARI, A. de J.; PANTOJA, K. F. C.; SOUSA, C. M.; BARRETO, M.; SECUNDINO, W. Avaliação de jardins clonais de pimenta-do-reino quanto à presença de Piper yellow mottle virus no Estado do Espírito Santo. In: CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 35., 2012, Jaguariúna. Anais... Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 38, fev. 2012. Suplemento. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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64. | | KAUFFMANN, C.; QUADRO, A. F. F.; BARBOSA, I. C.; BOARI, A. de J. Espécies virais em lavouras de feijão-de-metro no estado do Pará. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 21., 2017, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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65. | | OLIVEIRA, L. C. de; ISHIDA, A. K. N.; BONFIM, K.; BOARI, A. de J. Especificidade dos primers PAS-R/PAS3-D e PAS-R/PAS-D na detecção de isolados de Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae do estado do Pará. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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66. | | KAUFFMANN, C. M.; BOARI, A. de J.; KITAJIMA, E. W.; BLAWID, R.; NAGATA, R. Detecção de uma nova espécie de Fabavirus em pimenteira-do-reino por sequenciamento de alto desempenho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 51., 2019, Recife. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2019. p. 814. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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71. | | KAUFFMANN, C. M.; BOARI, A. de J.; SILVA, J. M. F.; BLAWID, R.; NAGATA, T. Complete genome sequence of mimosa mosaic virus, a new sobemovirus infecting Mimosa sensitiva L. Archives of Virology, v. 168, n. 1, Article number 28, Jan. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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72. | | KAUFFMANN, C. M.; BOARI, A. de J.; SILVA, J. M. F.; BLAWID, R.; NAGATA, T. Complete genome sequence of patchouli chlorosis-associated cytorhabdovirus, a new cytorhabdovirus infecting patchouli plants in Brazil. Archives of Virology, v. 167, n. 12, p. 2817-2820, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 172 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/02/2021 |
Data da última atualização: |
09/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, K. C. D. da; AMORIM, M. C. C. de; GALVÃO, R. S.; GONÇALVES, Y. B. de O.; SILVA, P. T. de S. e; BARROS, E. S. C. |
Afiliação: |
Kessia Caroline Dantas da Silva, UNIVASF; Miriam Cleide Cavalcante de Amorim, UNIVASF; Renan Santana Galvão, UNIVASF; Yandra Beatriz de Oliveira Gonçalves, UNIVASF; PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA; Eduardo Souza Costa Barros. |
Título: |
Effect of the inoculum/substrate ratio on the biochemical methane potential (BMP) of grape marc. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ambiente & Agua, v. 15, n. 5, 2020. |
DOI: |
10.4136/ambi-agua.2541 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The grape industrialization process produces large volumes of solid organic waste, with the grape bagasse being the main waste generated in the winemaking process. Anaerobic digestion can be used to treat and dispose of agro-industrial biomass waste. The objective of this study was to evaluate the effect of the inoculum/substrate ratio on the Biochemical Methane Potential (BMP) of grape marc. The experiment was performed in laboratory scale through a system of reactor bottles in batches, removing a set of triplicate flasks for sampling and analysis every 48 hours, with the test lasting 12 days. The reactors contained residue, inoculum and 20% of nutritive solution, maintaining 20% of headspace. The reactors were incubated in an incubator at a mesophilic temperature (35 ± 2°C) and shaken manually every 24 hours. Three different inoculum/substrate (I/S) ratios of 0.75, 1.5 and 3 were used to evaluate the methane yield, organic removals and at the end of degradation the morphology of the bacterial community was evaluated by means of scanning electron microscopy. The I/S 3 ratio provided the best results for loading anaerobic systems, indicating that grape marc presents potential for biological treatment through anaerobic digestion. |
Palavras-Chave: |
Bagaço da uva; Biometano; Digestão anaeróbica; PBM; Potencial Bioquímico de Metano; Resíduos agroindustriais; Resíduos sólidos orgânicos. |
Thesagro: |
Biogás; Resíduo; Resíduo Agrícola; Resíduo Industrial; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Anaerobic digestion. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221026/1/Effect-of-the-inoculum-substrate-ratio-on-the-biochemical-methane-potential-BMP-of-grape-marc-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02289naa a2200349 a 4500 001 2129879 005 2021-02-09 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4136/ambi-agua.2541$2DOI 100 1 $aSILVA, K. C. D. da 245 $aEffect of the inoculum/substrate ratio on the biochemical methane potential (BMP) of grape marc.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe grape industrialization process produces large volumes of solid organic waste, with the grape bagasse being the main waste generated in the winemaking process. Anaerobic digestion can be used to treat and dispose of agro-industrial biomass waste. The objective of this study was to evaluate the effect of the inoculum/substrate ratio on the Biochemical Methane Potential (BMP) of grape marc. The experiment was performed in laboratory scale through a system of reactor bottles in batches, removing a set of triplicate flasks for sampling and analysis every 48 hours, with the test lasting 12 days. The reactors contained residue, inoculum and 20% of nutritive solution, maintaining 20% of headspace. The reactors were incubated in an incubator at a mesophilic temperature (35 ± 2°C) and shaken manually every 24 hours. Three different inoculum/substrate (I/S) ratios of 0.75, 1.5 and 3 were used to evaluate the methane yield, organic removals and at the end of degradation the morphology of the bacterial community was evaluated by means of scanning electron microscopy. The I/S 3 ratio provided the best results for loading anaerobic systems, indicating that grape marc presents potential for biological treatment through anaerobic digestion. 650 $aAnaerobic digestion 650 $aBiogás 650 $aResíduo 650 $aResíduo Agrícola 650 $aResíduo Industrial 650 $aUva 653 $aBagaço da uva 653 $aBiometano 653 $aDigestão anaeróbica 653 $aPBM 653 $aPotencial Bioquímico de Metano 653 $aResíduos agroindustriais 653 $aResíduos sólidos orgânicos 700 1 $aAMORIM, M. C. C. de 700 1 $aGALVÃO, R. S. 700 1 $aGONÇALVES, Y. B. de O. 700 1 $aSILVA, P. T. de S. e 700 1 $aBARROS, E. S. C. 773 $tRevista Ambiente & Agua$gv. 15, n. 5, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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